Firma Tacker & Tape

PREDATOR EARTH / PRGRM

PLANET PARADROID

In 2015 kwam de Nederlandse cyberpunk-roman Planet Paradroid uit. De lezer maakt kennis met VDR, een deep-learning computer, die als therapeut in dienst is van CyberMinds, een psychiatrische polikliniek gelegen in het dystopische Damstad.

De makers zijn Firma Tacker & Tape, een pseudoniem waarachter twee Amsterdamse professionals – een klinisch psycholoog en een ICT’er – uit de GGZ schuilgaan. Hun roman bereikte de eerste plaats op de SciFi Most Wanted lijst van 2016 van Hebban.nl. Het duo zal tijdens TecArt een audiovisuele presentatie geven.

Thema van TecArt 2017 is ‘Predator Earth’. Een van de lagen in Planet Paradroid verhaalt over de mens als predator. Deze predators worden de hidden villains genoemd, de snakes in suits, de narcisten, de machiavellisten en de psychopaten. Zij die zich goden wanen en zich binnen de allerhoogste regionen van planeet Aarde bewegen. Of zoals Debbie van Hall, klinisch psycholoog bij CyberMinds het aan haar studenten uitlegt:

‘Villains moeten het hebben van liegen, bedriegen, manipuleren en zelfs moorden, om hun doel te bereiken. Allemaal kwaliteiten overigens, die in onze samenleving uitermate bekrachtigd worden. Ze leveren veel geld en aanzien op. Je kunt er zelfs een voorbeeldfunctie door krijgen, zoals CEO van een zakenbank of president van de Verenigde Staten. Witness Donald Trump. Iedereen die de weg van de macht inslaat, is een hidden villain en als je er geen bent, dan word je er wel een.’

In hun presentatie zullen Tacker & Tape voordragen uit hun roman en de ontmoetingen beschrijven tussen supercomputer VDR en Alexander Akerström, een excentrieke modeontwerper met politieke ambities. Deze man is een snake in suit, die predikt dat de mens een parasiet is, waarvan de aarde zich – afgezien van enkele uitverkorenen – zo snel mogelijk moet ontdoen. Een mythe die de machine VDR aanvankelijk logisch voorkomt, ware het niet dat het zijn grootste wens is om zelf mens te worden.

website